Моята любима книга

Бабо, разкажи ми спомен, Ивинела Самуилова.
Победител в националния конкурс - МОЯТА ЛЮБИМА КНИГА 2016

Гатанки от небето

„Бащино огнище не забравяй, стари обичаи не презирай!” (Георги С. Раковски)

Във връзка с изпълнение на проект, свързан с фолклора, главната героиня на романа попада в малка махала в Балкана. Там среща баба Жива и отношенията им стават близки, като между баба и внучка. Баба Жива не е много „учена”, но притежава неподправена мъдрост. Нейните възгледи, разкази и спомени за миналото разкриват един различен свят, в който хората тачат народните традиции и обичаи и пазят българския дух.

Гатанки от небето

Случило се веднъж свещеник и сапунджия да вървят заедно.
- Каква е тази твоя вяра? – попитал сапунджията. – Я виж хората колко са нещастни, как едва се справят с проблемите си. Ако има Бог, защо всичко е толкова лошо?
Свещеникът не отговорил нищо. Продължили те пътя си и след малко видели в калта да играе детенце. То било мръсно от главата до петите.
Тогава свещеникът се обърнал към сапунджията:
...

Къде отиваш, пътнико

Открила, че както в любовта, така и в живота човек сам създава бариерите, които му пречат да живее пълноценно, в новата история за Ади тя се оказва изправена пред най-голямото предизвикателство: да разбере какъв е смисълът да живеем, след като ще умрем. Всичко започва в деня, когато Ади „случайно“ се натъква на мъртвец, а броени дни след това й се налага да погледне собствената си смърт в очите. И точно тогава, в мигът на най-голямо отчаяние, за Ади настъпва „часът на Бога”...

Ивинела Самуилова © 2015 All Rights Reserved | Уеб дизайн