Интервю в apropos.bg

Ивинела Самуилова е от онези личности, с които срещите са чудодейство. Позитивната й нагласа към света тук и сега, връзката й с Бога, неподправеното й и вдъхновяващо отношение към живота, я превръщат в един от съвременните ни автори, срещата с които, на всички нас като читатели, поставени в ситуацията на една сложнозначеща съвременност, когато на културата по-често се гледа като на халтура, е задължителна.

Интервю по повод излизането на "Бабо, разкажи ми спомен".

Ивинела, в книгите си ти тръгна от чудото на живота, мина през любовта и стигна до Бога. Но ето че сега ни изненадваш с една много българска книга. Защо постави България най-високо като твое творческо послание?

- Има две неща, за които съм изключително благодарна, че са ми се случили, без аз да имам заслуга. Едното е, че съм православна християнка, а другото – че съм българка. И за мен първото някак е обусловено от второто. България е тъканта на тялото и душата ми.

Интервю на Красимира Темелкова, в-к „Стандарт”.

Сърцето се вкаменява, когато се вземаме твърде на сериозно.
Не искам да поучавам, а да вдъхновявам с книгите си, казва писателката Ивинела Самуилова.

В началото на ноември писателката Ивинела Самуилова оглави класация за най-вдъхновяваща книга със своите творби "Животът може да е чудо" и "Къде отиваш, пътнико". Самата тя е много активна във Фейсбук групата "Животът може да е чудо", където често дава идеи за справяне с различни ситуации по метода на психолога Алексей Бъчев. Той е и прототипът на един от главните герои в книгите на Ивинела. С нея разговаряме за чудото на живота, за общението с Бог и за способността да прекараме дните, отредени ни на Земята, в радост. A който иска да се срещне с писателката очи в очи, има шанса да го направи на "Коледния панаир на книгата" в НДК на щанда на ИК "Хермес" на 11 декември от 17 ч.

Интервю по повод излизането на "Гатанки от небето".

Ивинела, ти стана известна на читателите с прекрасните си весели, чудесни, забавни и замислящи романи за дилемите и търсенията на героинята ти Ади. Какво си ни подготвила този път?

- След излизането на романа ми „Къде отиваш, пътнико?“ много читатели споделиха с мен, че вървейки с героинята ми Ади по Камино – древния поклоннически път до Сантяго де Компостела в Испания, за пръв път са се докоснали до същността на християнството и са се почувствали вдъхновени от него. Различни хора ме питаха дали не съм мислила да напиша книга, която да разказва как тези чудни послания на християнската вяра могат да бъдат реално прилагани в ежедневието ни, така че в него наистина да има повече радост, смисъл, любов, доброта... „Гатанки от небето“ е моят отговор на този читателски интерес към темата.

Пътепис на Ивинела Самуилова, публикуван във в-к „24 часа”.

Известният като поклоннически маршрут Път до Сантяго де Компостела, е възприеман колкото като физическо, толкова и като вътрешно пътуване на духа. Всъщност, за все по-голям брой хора, дръзнали да го извървят, Пътят към Сантяго е просто „El Camino” (Пътят) - нарицателно за онзи устрем на духа, който има способността да отведе стъпките ни отвъд края на света (Finis Terrae), отвъд подслоните и църквите, отвъд знаците и легендите и включително – отвъд нас самите...

Ивинела Самуилова © 2015 All Rights Reserved | Уеб дизайн